Tips & Nieuws

Tuintrends: design en minimalisme in moderne tuinen

Bij een stijlvol ingericht modern huis – een kubuswoning met een groendak of een knappe bungalow in seventiesdesign – hoort ook een strakke tuin. Een moderne of minimalistische tuin inrichten doe je echter niet in een-twee-drie. Hier zijn alvast enkele tips van de pro’s, gebaseerd op de laatste trends in modern tuinontwerp.

Organische beplanting in moderne tuinen

Stel jij je bij een moderne tuin steevast kaarsrechte hagen en rijen wilde grassen voor? Zo hoeft hij er helemaal niet uit te zien! Een hedendaagse tuin kan allerlei vormen aannemen. Zo zien we de laatste jaren erg veel organische tuinarchitectuur. In organische tuinen is er veel variatie in de vormen van perken en groeien planten die er levendig en origineel uitzien. Geen strenge eenvoud, maar speels minimalisme.

organische beplanting tuin

Warme materialen – en dito verlichting

Een bekende valkuil in moderne tuinen is een steriele, levenloze look zonder karakter. Beton en staal – dé voorkeursmaterialen in modern design – komen vaak ietwat kil over. Een spijtige zaak, want je tuin is toch vooral een plek waar je gezellige momenten wil beleven.

Hoe je dit gevaar uit de weg gaat? Combineer je moderne evergreens met warme en natuurlijke materialen, zoals hout, maar ook met kleurrijke elementen, zoals gekleurd beton, meerkleurige baksteenmuren, designmeubelen, …

Hou hiermee ook rekening bij de keuze van je tuinverlichting. Vermijd koele ledverlichting met een blauwe schijn en kies voor subtiele lampjes die een warme, gelige gloed afgeven.

warme tuinverlichting

Spelen met schaduwen en hoogteverschillen

Een andere trend in moderne tuinen kunnen we het best omschrijven als schaduwspel. Veel moderne en jonge tuinen blinken uit in een strak lijnenspel en een indrukwekkende openheid, maar hebben amper elementen in de hoogte. Hoge bomen, leibomen, pergola’s en terrasoverkappingen vormen nochtans een grote meerwaarde, omdat ze zorgen voor een opvallend schaduwspel. Bovendien delen ze de tuin visueel op en onttrekken ze storende elementen aan het zicht. Het hoeft dus niet te verbazen dat deze zaken nu ook hun weg vinden naar hedendaagse tuinen.

Om je tuin gezelliger te maken, kun je ook werkn met kleinere hoogteverschillen. Door een plantenperk op te hogen met een keermuurtje, bijvoorbeeld, baken je het terras en gazon op een originele manier af.

tuintrends moderne tuinen

Meer weten over deze knappe terrasoverkapping?