Tips & Nieuws

Tuintrends: buiten leven in alle comfort staat centraal

tuintrends buiten leven

Uiteraard moet je tuin er mooi uitzien, maar in 2017 gaan de tuintrends veel verder dan louter esthetische overwegingen. Eén tendens in tuinontwerp is kristalhelder voor alle trendwatchers: comfort, gezondheid en duurzaamheid staan te allen tijde voorop. Wat dat concreet betekent? Je leest het hier.

Designtuinen in 2017

We berichtten eerder al over de tuintrends in moderne tuinen en merkten op dat designtuinen het tegenwoordig moeten hebben van een drietal eigenschappen:

  • De beplanting doet organisch aan. Ze is speels, natuurlijk, luchtig. Vergeet kaarsrechte hagen in geometrische patronen: designtuinen in 2017 hebben vooral ronde vormen.
  • Warme, natuurlijke materialen maken van je moderne tuin een gezellige plek om te ontspannen.
  • Hoogteverschillen – hoe klein ook – creëren een opvallend schaduwspel en zorgen voor een visuele afbakening tussen verschillende zones.

 

Tuintrends voor speelvogels

2017 brengt trends die teruggrijpen naar de kern van de zaak. Want wat is een tuin? Is het niet bovenal een privéplek waar je ongestoord kunt genieten? Met de kinderen in het gras buitelen, tuinieren met een streepje natuurmuziek op de achtergrond, of met een smoothie in de hand profiteren van de laatste avondzon: dát is waarvoor je tuin dient!

En dat is ook wat we oppikken in de tuintrends van 2017. De tuin als speelparadijs voor kinderen en volwassenen. Denk bijvoorbeeld aan alternatieve gazons met wilde grassen of mossen, waarop je vrijuit kunt stoeien. Of een petanquebaan voor jou en je gasten, en een originele zandbak voor de kleinsten?

Visueel vertaalt deze trend zich in eclectische tuinen. Oud en nieuw staan schaamteloos – trots zelfs! – naast elkaar. Robuuste klimbomen prijken harmonieus naast fijngevoelige bloemenperkjes. Als het maar leuk is.

Comfort, gezondheid en duurzaamheid

De ideale tuin ziet er dus verzorgd maar toch een tikkeltje wild uit. Hij is onderhoudsarm, maar niet steriel. Hij is bovenal gezond en natuurlijk, vol inheemse planten en diervriendelijke hoekjes. Op die manier maken we van de tuin opnieuw een heerlijke plaats om te vertoeven. Helemaal voor jou alleen of om te delen met vrienden en familie.

Zitten de weersomstandigheden even niet mee? Toch kun je ook op regenachtige zomerdagen of tijdens de andere seizoenen buiten leven. Een terrasoverkapping is bijvoorbeeld een elegante oplossing om meer te doen te minder. Sluit het dak en de schuifpanelen, en hopla, je terras is een extra leefruimte. ‘A room with a view’, zeg maar!