Tips & Nieuws

Originele ideeën om van je achtertuin een waar paradijs te maken

ideeën achtertuin

Ben je een echte buitenmens die doodongelukkig wordt als hij niet minstens een paar uur per dag tussen het groen doorbrengt? Of ben je eerder een ‘cocooner’ die vanuit zijn gezellige, warme zetel door het raam wil kijken hoe de vogels zich amuseren of hoe de wind met de bladeren speelt? Welk type je ook bent: je achtertuin komt op de eerste plaats als het gaat om genieten. Doe hier ideeën op om dat stukje paradijs helemaal van jou te maken.

Een achtertuin met verschillende zones

Zelfs al ben je niet zo gesteld op een té nette tuin, dan nog is het goed om je achtertuin op te delen in verschillende zones. Zo haal je er het maximum uit:

  • Een verzorgde zone bij het terras
  • Een speelzone waar je je kinderen vanaf het terras en vanuit je woning gemakkelijk kunt gadeslaan
  • Een ‘wilde zone’ achteraan
  • Een moestuin aan de zijkant, of bij de keuken

Wilde achtertuin waar levensgenieters, kinderen én diertjes zich thuis voelen

Een wilde tuin is een tuin waar ‘nonchalance’ heer en meester is. Zo’n tuin heeft als grote voordeel dat hij altijd mooi is, zelfs al heb je eens wat minder tijd om hem te onderhouden.

Wil je dat je achtertuin een waar speelparadijs wordt voor kinderen? Dan kun je een blotevoetenzone aanleggen of een schommel in een boom hangen. Van een wilde tuin worden bovendien niet alleen kinderen blij: het is ook een godsgeschenk voor vlinders, bijen, zangvogels en andere wilde diertjes die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Wil je nog iets extra doen? Met slim gekozen bloemen, een bijenhotel of een takkenril maak je het insectenleven nóg een beetje comfortabeler!

Leven in je achtertuin: een tuinkamer of overdekt terras

Een saai gazon omringd door grauwe tuinschermen? Nee dank je. Liever een tuin waar geleefd wordt, die in de zomer kan dienen als extra leefruimte, in de winter als een plek waar je tot rust komt. Dat krijg je voor elkaar door onder meer een overdekt terras te installeren, dat je deels kunt afsluiten zodat je altijd beschut en warm zit. Een terras achteraan in je tuin (al dan niet met overkapping) ligt misschien minder voor de hand, maar het biedt evengoed tal van voordelen. Je zit er lekker privé, je kunt je er even afzonderen of gezellig aperitieven, mét een ongewoon zicht op je tuin en huis. Of wat dacht je van een heuse tuinkamer?