Tips & Nieuws

Met welke terrasoverkapping bescherm ik mijn huis tegen oververhitting? En hoe kan ik een overkapping het best oriënteren?

bescherm je huis tegen oververhitting

Het plaatsen van een terrasoverkapping brengt vele voordelen met zich mee. Naast additionele bescherming om langer te genieten van jouw tuin of jouw terras, biedt deze ook extra bescherming voor jouw huis. Wanneer een terrasoverkapping voor grote ramen aangebouwd wordt, wordt jouw woning ook beschermd tegen overmatig zonlicht.
Maar welk type terrasoverkapping biedt welke voordelen? En hoe oriënteer ik een overkapping het best ten opzichte van mijn gevel?

 1. Type overkapping 

  Elk type terrasoverkapping heeft zijn eigen troeven. Een overkapping met een zonwerend doek kan volledig geopend worden. Zo hou je het zonlicht tegen of laat je de zon volledig toe naargelang de situatie.

  Terrasoverkappingen die voorzien zijn van kantelbare lamellen in het dak laten eveneens toe de gewenste hoeveelheid zonlicht te controleren. Bij overmatig zonlicht kunnen de lamellen volledig gesloten worden waarbij dankzij de schaduw een aangename temperatuur in de woning behouden wordt.

 2. Oriëntatie terras 

  Afhankelijk van de oriëntatie van het terras kan je een overkapping ook anders gaan oriënteren.

  Bij een zuidgericht terras zijn zowel terrasoverkappingen met een doek als met kantelbare lamellen een goede oplossing. Met een gesloten doek of gesloten lamellen kun je de zonnewarmte perfect tegenhouden. Bij een lamellendak plaats je de lamellen het best parallel met de woning.  Zo kun je de hoeveelheid zonlicht die binnenvalt het best regelen: zonnestralen volledig of gedeeltelijk tegenhouden of binnen laten vallen.

  Voor een terras dat naar het noorden georiënteerd is, is het een goede keuze om de lamellen loodrecht op de muur te plaatsen. Op die manier kan de lichtinval vanuit het oosten of westen het best beheerst worden, terwijl in open stand een maximale lichtinval gerealiseerd wordt.

 3. Optimale lichtinval 

  Wanneer je een terrasoverkapping voor jouw grote ramen plaatst is het belangrijk dat een optimale lichtinval behouden blijft.

  Terrasoverkappingen met een lichtdoorlatend doek in het dak bieden een goede oplossing. In gesloten positie wordt jouw zon beschermd tegen de warmte terwijl er voldoende licht naar binnen komt.

  Aluminium lamellen zullen in gesloten positie geen licht doorlaten. Dit kan wel wanneer je jouw terrasoverkapping voorziet van een aantal lichtdoorlatende lamellen. Dit zijn lamellen die bestaan uit een combinatie van aluminium en mat glas. Zo geniet je ideale bescherming met behoud van natuurlijk licht in de woning. 

 4. Lage zon 

  Bij laagstaande zon kan het zonlicht onder de terrasoverkapping door in jouw woning binnenvallen. Ideaal in de winter om jouw huis natuurlijk op te warmen. Soms kan dit zonlicht echter storend zijn en zorgen voor verblinding, verkleuring van materialen of weerkaatsing in TV- en computerschermen.

  Om dit tegen te gaan kun je de zijkanten van jouw terrasoverkapping uitrusten met verticale doekzonwering. Je kan de doekzonwering sluiten waarmee de binnenvallende zonnestralen tegengehouden worden. Tegelijkertijd blijft het contact met de omgeving behouden door de transparantie van het doek.