Tips & Nieuws

Je tuin lenteklaar maken in no-time: hoe ga je te werk?

tuin lenteklaar maken

De lente is in het land! Mentaal ben je er natuurlijk al hélemaal klaar voor – wat doet dat zonnetje deugd – maar is je tuin ook al in gereedheid gebracht? Zo maak je je tuin in-no time lenteklaar.

Tuin lenteklaar maken: the usual suspects

In de lente laten we de winterblues definitief achter ons. De dagen worden langer, het kwik stijgt en de natuur bloeit helemaal op. Heerlijk! Maar natuurlijk is er in het voorjaar ook werk te doen.

Zo is de lente het ideale moment om struiken en hagen te snoeien. Alle heesters die ná juni bloeien worden het best in het voorjaar, na de vorst, gesnoeid. Ook sommige najaarsbloeiers, zoals rozen en lavendel, varen wel bij een knipbeurt in de lentemaanden. Grijp de lente ook aan om de dode takken van roze en hortensia’s te snoeien.

De volgende taak die elk jaar terugkomt is bemesten. Om de beplanting een duwtje in de rug te geven, kunnen wat voedingsstoffen geen kwaad. Kies bij voorkeur voor organische meststof. In principe kun je alle planten in het voorjaar bemesten, al zul je sommige ook later op het jaar nog wat extra voeding moeten geven.

Een lenteschoonmaak in de tuin zou natuurlijk niet af zijn zonder te wieden. Bij zacht weer schiet onkruid al in maart als paddenstoelen uit de grond – en je bent er maar beter snel bij, vóór de kruidjes in het zaad staan!

Gazon onderhouden na de winter

Na de winter heeft ook het gazon nood aan een beetje liefde. Maak je gazon lenteklaar in drie stappen: (1) verticuteer het gazon om mos te verwijderen en het gras te laten ademen, (2) zaai bij op dorre plekken, en (3) bemest het gazon zodat het snel mooi groen wordt.

Tuin lenteklaar maken

Je tuinmeubelen van stal halen

De planten in je tuin zijn nu helemaal klaar om de weldaad van de lente te ontvangen. Nu jij nog! Haal je tuinmeubelen van stal of geef ze een snelle poetsbeurt. Als je tuinmeubelen onder een terrasoverkapping staan heb je amper werk, want dan is je terrasmeubilair beter beschermd tegen mindere weersomstandigheden. De lente is ook de ideale timing om je terrasoverkapping een onderhoudsbeurt te geven. Lees hier hoe je je terrasoverkapping weer helemaal spik en span maakt!

Je tuin lenteklaar maken in no-time?

Vraag onze brochure aan