Tips & Nieuws

Hoe maak ik mijn tuin klaar voor de winter? – 9 tips

tuin klaar voor de winter

De herfst is in het land. Jouw tuin komt tot rust. De bomen verliezen stilaan hun bladeren en overal ontstaan prachtige kleurpaletten. Maar na de herfst komt nu eenmaal de winter. Het is dan ook hoog tijd om na te denken over hoe je jouw tuin kunt klaarstomen om de winter goed door te komen. Hierbij geven we 9 tips die jou daarbij kunnen helpen.

 1. Ruim op en snoei waar nodig
  De bladeren vallen van de bomen. Ruim ze op waar nodig, want op de paadjes kan je erover wegglijden en op het gras nemen ze licht af en trekken ze schimmels aan. Verwijder ook vochtige blaadjes op andere planten, zodat ze het licht niet wegnemen. Op andere plaatsen komen die afgevallen bladeren dan wel weer van pas. Neem nu rond bomen en struiken of op een stevige ondergrond, waar ze voor natuurlijk compost zorgen.
  De herfst is ook het moment om dode planten en hout te verwijderen. Takken die op het punt staan om af te breken, kunnen ook beter gesnoeid worden.
 2. Neem wintergevoelige planten binnen
  Planten die niet bestand zijn tegen de winter haal je beter te vroeg dan te laat naar binnen. Spoel de planten eerst goed af, want zo vermijd je dat je ook ongedierte in huis haalt.
 3. Bescherm planten die buiten blijven
  Planten die tijdens de wintermaanden buiten wel mogen blijven, kunnen gerust ook wat bijkomende bescherming gebruiken, vooral gevoelige planten en jonge bomen (minder dan 4 jaar oud). Een houten beschutting helpt tegen de wind, vooral aan de noord- en westzijde. Kippengaas en jutte zijn ook efficiënt. Gebruik vooral geen plastic, want tijdens zonnige dagen kunnen planten hierdoor oververhit raken.
  Potten plaats je beter wat hoger, zodat de plantjes bij felle regen niet verdrinken. En heb je potten, die te groot zijn om binnen te zetten, dan kan je die in jutte of noppenfolie wikkelen om extra bescherming te bieden tijdens koude dagen.
 4. Bedek de bodem met organisch materiaal
  De herfst is ook het ideale moment om de bodem te bedekken met organisch materiaal, mulchen. Zo blijft de bodem vochtig en gezond en behoudt hij zijn vruchtbaarheid. Bovendien wordt onkruid onderdrukt. Opgelet: Bedek de bodem nadat het begint te vriezen en net voor de sneeuw valt. Want als je te vroeg bedekt, loop je het risico dat jouw tuin een paradijs voor muizen en ander ongedierte wordt.
 5. Haal je grasmachine een laatste keer boven
  Aan het begin van de herfst kan je best je gazon nog een laatste keer afrijden. Laat het gras lang genoeg zodat het voldoende licht en energie kan opnemen. Maar zorg ervoor dat het ook niet te lang blijft, zodat de grond tijdens de lente snel kan opdrogen.
 6. Tijd voor nieuwe planten
  November is de perfecte maand om tulpen te planten. Plant nu ook nieuwe klimplanten en fruitbomen (bv. appelen en peren) . Plaats wel boompalen om jonge bomen extra versterking te geven.
 7. Materiaal en meubilair beschermen tegen de vorst
  Waterslangen en leidingen, die buiten lopen, maak je best leeg voor het gaat vriezen. Zo voorkom je dat ze kapot vriezen. Tuingereedschap kan je nu ook schoonmaken en opbergen tot na de winter. Heb je geen overdekt terras, plaats dan je tuinmeubilair binnen of zorg ervoor dat het afgedekt is.
 8. Vijver en zwembad klaarmaken voor de winterslaap
  Maak ook jouw vijver klaar voor de winter. Haal verlichting en pompen eruit alvorens de vijver bevriest. Zorg er ook voor dat je een plaatsje ijsvrij houdt voor de vissen. Daarvoor kan je een vijververwarmer gebruiken, maar er bestaan ook alternatieve oplossingen.
  Laat je zwembad gedeeltelijk leeglopen en maak leidingen leeg en los. Je dekt het ook beter af.
 9. Schakel een tuinarchitect in
  Wil je jouw tuin (her)aanleggen? Dan is dit het ideale moment om een tuinarchitect te contacteren. Nu geef je hem wat meer tijd om op jouw vragen te antwoorden. Bovendien vermijd je op die manier om het plantseizoen te missen.