Tips & Nieuws

Het hele jaar door een groen terras? Ga voor winterharde planten

terras winterharde planten

De temperatuur daalt, het wordt donker. Is jouw reactie meteen: “Bah, winter”? Dat snappen we best, maar de winter kan ook heel gezellig zijn. Je maakt je huis lekker warm en knus en je brengt meer tijd door met vrienden en familie. En ja, zelfs je terras kun je leuk aankleden. Extra groen is daarbij onmisbaar.

Ook in de wintermaanden van je terras genieten

Op een warme zomerdag mag je de vraag gegarandeerd verwachten: “Terrasje doen?” Maar ook in de andere seizoenen kun je volop genieten van memorabele buitenmomenten en met je intimi een glaasje drinken op het terras. Ga even na onder welke omstandigheden je in de herfst, winter of lente op het terras van een restaurant of café zou gaan zitten, en creëer diezelfde omstandigheden bij jou thuis. Het moet droog zijn, en een straaltje zon mag ook altijd, en je vingers mogen natuurlijk niet verkleumen. Met een overkapping boven je terras zit je droog én warm. Zeker als je ook een terrasverwarmer en afsluitbare zijwanden voorziet. Je kunt natuurlijk ook altijd gezellig onder een fleecedekentje kruipen en genieten van de gezonde buitenlucht. Je kunt natuurlijk ook altijd gezellig onder een fleecedekentje kruipen en genieten van de gezonde buitenlucht.

Onverwoestbare terrasplanten

Droog en warm zitten is één zaak, het moet uiteraard ook gezellig zijn op je winterterras. Enter fleurige planten, want die brengen meteen leven in de brouwerij. Breng een groene toets aan met deze duurzame planten die winter na winter overleven:

  • Buxussen
  • Hortensia’s
  • Lavendel
  • Siergrassen
  • Coniferen, zoals jeneverbes-struikjes

Kleurrijke planten die bovendien winterhard zijn

Vul die evergreens ten slotte aan met enkele winterharde bloeiers, zodat je een mooie mix krijgt van bladgroen en bloemen:

  • Toverhazelaar (‘Hamamelis x intermedia’): gele bloemen in januari of februari
  • Winterkamperfoelie (‘Lonicera fragrantissima’): witte bloemen van januari tot april
  • Kerstroos (‘Helleborus orientalis’): witte, witroze, roze, wijnrode, paarse, oranje of gele bloemen van januari tot april
  • Rotsheide (‘Pieris japonica’): witte, roze of rode klokjes vanaf maart of april
  • ‘Skimmia japonica’: witte bloemen van maart tot mei

Denk er wel aan deze planten in een winterharde pot te planten, bijvoorbeeld in terracotta. Zowel toverhazelaar als winterkamperfoelie gedijen goed in een grote pot.

Je terras opfleuren zodat je er ook in de wintermaanden van kunt genieten?

Vergeet je terrasoverkapping niet!