Tips & Nieuws

Het geheim van een geslaagde winterbarbecue?

winterbarbecue

Het is elk jaar vol spanning aftellen naar de eerste barbecue van de zomer. Smullen van ribbetjes, een barbecueworst en een heerlijk slaatje, van je pintje of glas sangria nippen … En dat terwijl je kinderen en die van je vrienden zich te pletter amuseren in de tuin? Da’s het recept voor een onvergetelijke namiddag of avond.

Maar wist je dat je ook in de winter kunt barbecueën? Een net zo onvergetelijke belevenis! Wij bieden je alvast de nodige inspiratie om een geslaagde winterbarbecue te organiseren.

Een winterbarbecue organiseren?!

Het klinkt misschien gek, maar een winterbarbecue is eigenlijk helemaal niet zo vergezocht. Buiten is het dan wel koud, maar op een droge dag is die kou net aangenaam, zeker als je kunt rekenen op de warme gloed van een barbecue of vuurkorf. De combinatie van koude buitenlucht met warm eten en dito drankjes doet je wellicht denken aan kerstmarkten – glühwein, iemand? – of wintersportvakanties – warme chocolademelk aan de rand van de piste: op-en-top gezellige momenten die je winter kleur geven.

Winterse barbecuerecepten

Een winterbarbecue is niet zomaar een barbecue in de winter, maar speelt helemaal in op de sterktes van het seizoen. Enkele receptideetjes:

  • Winterse soep als voorgerechtje, zoals snert (erwtensoep met rookworst), uiensoep of winterposteleinsoep.
  • Veel typische barbecuerecepten passen zowel bij de zomer als de winter: steak, saté, ribbetjes, vegetarische balletjes, …
  • Maar bepaalde vleessoorten zijn échte winterkost en dus perfect geschikt voor een winterbarbecue. Denk bijvoorbeeld aan wild, grillvlees of eendenborst.
  • Terwijl je in de zomer al snel kiest voor rauwkost en koude slaatjes, zijn warme groenten ideaal op een winterbarbecue. Je kunt ze koken, maar ook stoven, stomen en grillen. Heerlijk én gezond!
  • Geen barbecue zonder lekkere drankjes. Onze suggesties: zelfgemaakte glühwein, warme chocolademelk met mini-marshmallows en typisch Hollandse anijsmelk.

Hou het lekker warm

Als je gasten kou lijden, valt je barbecue alsnog in het water. Zorg daarom dat ze het allemaal heerlijk warm hebben. Alles begint bij aangepaste outfits, al dan niet aangevuld met extra dekentjes. Maar het wordt pas echt gezellig als je erin slaagt om een verwarmd en beschut hoekje te creëren in je tuin of op je terras. Organiseer je winterbarbecue bij voorkeur op een windstille plek onder een halfopen of gesloten terrasoverkapping. Met een vuurkorf of terrasverwarming klimt de temperatuur gegarandeerd tot een aangenaam niveau. Vul ten slotte aan met winterdecoratie en sfeerverlichting. Genieten maar!