Tips & Nieuws

Een hedendaagse tuin met spiegelend watervlak

Een hedendaagse tuin

Gianni De Clercq, tuinarchitect en bezieler van het ontwerpburo Green Concepts, ontwikkelde een volledig nieuw concept voor de herinrichting van een privétuin in Deerlijk. Het resultaat is een uiterst gezellige en hedendaagse tuin met een mix van groene beplanting en strakke lijnen.

Het concept is opgebouwd uit verschillende vlakken die visueel over elkaar schuiven. Een bestaande schuine rij leibomen werd behouden in het nieuwe concept. Blikvanger van de tuin is een groot spiegelend watervlak die de grote glaspartij van de achtergevel van de woning reflecteert.

De levendigheid van de tuin wordt versterkt door de 3 spuitmonden aan de zijkant als fonteinbeeld. Rechts van deze spuitmonden, werd een langgerekte vaste plantenborder voorzien, waarin vooral de kleuren wit en blauw de hoofdtinten vormen. Tussen deze border en de vijver zit een 40 cm brede buxusplant die ongeveer even hoog is en een mooie strakke lijn vormt tegenover de lossere beplanting op de achtergrond.

Een zwevend grindpad vormt een belangrijke as in de achtertuin die het zicht leidt van de woning tot een punt waar een sculptuur opgesteld wordt. Dit pad maakt ook de verbinding met de verschillende terrassen in de tuin.

Voor elk moment van de dag een terras

Voor de bewoners was het belangrijk om verschillende terrassen in te plannen om zo lang mogelijk van hun tuin te kunnen genieten. Zo is er een ligterras met houten vloer aan de watervlakte. Aan de zijkant van de tuin bevindt zich een terras met loungemeubilair en centraal ligt het hoofdterras, grenzend aan de houten constructie. 

“De integratie van het lamellendak, type Algarve® Roof van RENSON®, in de houten constructie was een ideale oplossing voor de bewoners omdat ze op zoek waren naar een permanente oplossing om enerzijds beschermd te worden van overmatig zonlicht en om anderzijds beschut te zitten zonder last van regen en/of wind”, licht Gianni De Clercq toe. 

Dankzij de geïntegreerde waterafvoer wordt de neerslag rechtstreeks afgevoerd naar de regenput. Bijkomend voordeel van het lamellendak is dat het meubilair extra beschermd wordt. De druivelaar zorgt ten slotte voor een natuurlijke aankleding van het overdekt terras. Achter dit zonneterras ligt nog een mooi stuk gazon, met op de achtergrond siergrassen.