Tips & Nieuws

5 barbecuetrends van over de hele wereld

barbecuetrends

Elk land heeft z’n eigen culinaire tradities. Toch zijn er ook universele klassiekers die zowat overal ter wereld gesmaakt worden. Denk maar aan barbecue. Van de Verenigde Staten, waar het fenomeen al in de 18de eeuw voet aan grond kreeg, tot in Noord-Korea, een land dat je wellicht niet meteen met een gezellige barbecue associeert: er valt over de hele wereld wel wat op te steken over de kunst van het grillen!

1.Grillen op z’n Duits: de braadworst

De ‘Bratwurst’, geserveerd met sauerkraut, aardappelsalade of een broodje behoort tot het culinaire erfgoed van Duitsland. Als je deze Duitse traditie ook graag bij je thuis eens uitprobeert, hebben we alvast één cruciale tip: kook de braadworsten altijd eerst halfgaar voor je ze op de grill legt. Zo voorkom je dat de buitenkant al zwartgeblakerd is terwijl de binnenkant nog verder moet garen.

Lees ook: Het geheim van een geslaagde winterbarbecue? 

2.Bulgogi

In zowel Noord- als Zuid-Korea zijn ze verlekkerd op bulgogi: fijngesneden varkens- of rundsvlees, gemarineerd in een mengeling van sojasaus, suiker, sesamolie, knoflook, peper en eventueel wat dungesneden groentjes. Je grilt bulgogi op een fijnmazig barbecuerooster. Heb je dat niet, dan kun je het vlees ook gewoon in de pan bakken.

3.Yakitori

‘Yakitori’ is Japans voor ‘gebakken kip’ en een typische lekkernij in het oosterse land. Je kunt yakitori makkelijk zelf maken. Prik kleine stukjes vlees – meestal kip, maar je kunt ook voor varkens- of rundsvlees kiezen – op halflange satéstokjes en bak ze vervolgens boven een houtskoolgrill. Tijdens het bakken kruid je ze met zout of met een zoet-zoute marinade van zoete rijstwijn (mirin), sojasaus en suiker.

4.Een trend uit de VS: groenten en vlees roken in plaats van bakken

De jongste jaren wordt in de Verenigde Staten – samen met Zuid-Afrika, Australië en Jamaica een van dé barbecuelanden – almaar vaker vlees gerookt in plaats van gebakken. Bij ‘smoking’ ligt de nadruk  op ‘laag en traag’, waardoor je eten sappiger blijft en natuurlijk intens gerookt smaakt. Je kiest het best voor een pelletbarbecue waarvan je de temperatuur makkelijker kunt reguleren.

5.Wereldwijde barbecuetrend: minder vlees, minstens evenveel genieten

Gezien de opkomst van vegetarisch en veganistisch eten, hoeft het niet te verbazen dat er ook almaar vaker vleesvrij wordt gebarbecued met gezonde alternatieven, zoals groentensatés, halloumi-kaas en ‘corn on the cob’. Wat is jouw favoriete vegetarische BBQ-bereiding?

Lees ook:  De ideale buitenkeuken voor foodies en levensgenieters 

 

Van een barbecue geniet je nog meer als je je geen zorgen hoeft te maken over zon, regen of wind.

Ontvang de gratis terrasoverkappingen-brochure.